OLEMME AVOINNA
LA-MA 29.4-1.5.
klo 11-19

Kuva

Tervetuloa Heinolan Siltasaareen

Café Kailas sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Siltasaaressa, keskellä Heinolan kansallista kaupunkipuistoaluetta ja tunnetuinta maisemaa.

Kahvilarakennus on valmistunut 1920-luvulla ja edustaa aikakautensa klassista tyylisuuntaa. Vanha huvimaja on kunnostettu nykyiseen käyttötarkoitukseensa tilan alkuperäistä henkeä ja arkkitehtuuria kunnioittaen. 

Café Kailas noudattaa keskieurooppalaisen kahvilakulttuurin perinteitä. Kahvijuomien ja avecien tarjoilussa luotetaan käsityöhön ja mannermaisiin makutottumuksiin. Suolaiset ja makeat suupalat ovat aina tuoreita ja valmistettuja parhaista raaka-aineista. Olemme täyden Oiva-hymyn arvoinen (katso tästä).

Kahvilaa ja sen katettuja terasseja ympäröivät vehreät viheralueet. Vuolaana virtaavien Jyrängönkoskien kanssa ne muodostavat ainutlaatuisen ja erillisen kulttuuriympäristön, joka on siltojen kautta yhteydessä kaupunkirakenteeseen.

 

-

Historian havinaa

kuva

Jyrängönvirta syntyy

Muinais-Päijänteen vedenpinta kohoaa lähes kymmenen metriä nykyistä korkeammalla. Nousun yhä jatkuessa Heinolanharju murtuu ja valtaisat vesimassat vyöryvät uuteen lasku-uomaansa. Maavallin purkautumiskohtaan syntyy vuolas Jyrängönkoski.

Lue lisää >>
kuva

Liikenne vilkastuu

Hämeen linnan ja Olavinlinnan välille alkaa kehittyä tieyhteys, joka kulkee Jyrängön kylän kautta. Jo esihistorialliselta ajalla käytetty vesistön ylityspaikka muuttuu entistä tärkeämmäksi.

Lue lisää >>
kuva

Strateginen merkitys korostuu

Ruotsin kuningas Kustaa III:n määräyksestä, vuonna 1776 Heinolasta tulee Kymenkartanon läänin residenssi. Vuonna 1790 hän käskee rakentaa Jyrängönvirtaan avattavan lauttasillan varmistamaan sotajoukkojen sujuvaa liikkumista valtakunnan itäisimmässä kolkassa.

Lue lisää >>
kuva

Maantielle sillat

Virran kapeimpaan kohtaan rakennetaan ensimmäiset kiinteät sillat. Hanke toteutetaan katkaisemalla koskeen työntyvän niemen kannas. Veden voima saadaan näin jakautumaan kahteen uomaan. Niiden väliin jää saari, joka yhdistetään kahdella sillalla mantereeseen.

Lue lisää >>
kuva

Kunnostustöitä ja panimoteollisuutta

Sillat peruskorjataan ja niistä pidempään asennetaan kiviset arkut vuonna 1855. Sysmäläinen kauppias P. H. Bökman perustaa Siltasaareen olutpanimon, myymälän ja ravintolan. Panimotoiminta siirtyy kauppias C. L. Lemströmille vuosiksi 1864-68. Myöhemmin F. Lemström ja U. Lindholm aloittavat saaressa viinan tislauksen, joka päättyy 1880-luvulla.

Lue lisää >>
kuva

Yhteys katkeaa

Kesällä 1900 höyrylaiva Toivon piipusta singonnut kipinä sytyttää puisen sillan kannen palamaan. Uutta teräskaarisiltaa jouduttiin odottelemaan vuoden 1902 loppupuolelle.

Lue lisää >>
kuva

Helanderin aika

Liikemies ja kunnallisneuvos Niilo Helander hankkii Siltasaaren omistukseensa. Hän rakennuttaa paikkaan kaupungin komeimman asuintalon ja kunnostuttaa ulkoalueita. Seuraelämä on saaressa kansainvälistä ja vilkasta.

Kansalaissodan punaiset joukot valtaavat kaupungin helmikuussa 1918 ja ryhtyvät kontrolloimaan liikennettä silloilla. Perääntyessään huhtikuussa he yrittivät katkaista maantiesillat räjäyttämällä, mutta onnistuivat vain vaurioittamaan niiden rakenteita.

Lue lisää >>
kuva

Juna saapuu kaupunkiin

Heinolan rautatiesiltojen rakentaminen aloitetaan vuonna 1930. Aikansa suurimpiin kuuluva hanke saadaan päätökseen ja Lahti-Heinola ratasosuus vihitään käyttöön syksyllä 1932.

Lue lisää >>
kuva

Ilmahyökkäyksen kohteena

Neuvostoliiton ilmavoimat pommittavat Heinolaa 25. kesäkuuta. Siltasaareen upea päärakennus saa iskuissa osuman ja tuhoutuu täysin.

Lue lisää >>
kuva

Uudet maantiesillat

Vanhojen maantiesiltojen käytyä kapeiksi ne vaihdetaan nykyisiin. Moni jää kaipaamaan maisemasta poistunutta toisen teräskaaren siluettia.

Lue lisää >>
kuva

Pyöräilijöille ja jalankulkijoilla

Jyrängönvirrat ylittävät kevyen liikenteen sillat valmistuvat. Niiden linjaus kulkee rautatie- ja maantiesiltojen tapaan Siltasaareen kautta.

Lue lisää >>
kuva

Kansallinen kaupunkipuisto

Ympäristöministeriö myöntää Heinolalle Suomen toisen kansallinen kaupunkipuisto -statuksen.

Lue lisää >>
kuva

Café Kailas

Siltasaaren rakennusten ja ympäristön laajamittainen kunnostaminen aloitetaan syksyllä 2011. Uudistetut ulkoalueet ja Café Kailas avataan yleisölle 15. kesäkuuta 2012.

Lue lisää >>

This content cannot be displayed without JavaScript!

|

Yhteystiedot

Cafe Kailas

Siltasaari 1
18100 Heinola

p. 044 74 77 001
info@kailas.fi
www.kailas.fi